A módszer

modszer_head

Az ötlet

Az apnea (szabadtüdős merülés) és egyéb légzési rendszerek (jóga, harcművészetek stb.) módszereinek alkalmazása teljesítményfokozás céljából az élsportban, a fegyveres testületek bevetési egységeinek munkájában, illetve minden további olyan felhasználási területen, ahol az egyéni optimális légzés teljesítményfokozó hatására szükség lehet (egészségügy, motorsport, előadóművészet, üzleti élet stb.).
Módszerünk kidolgozása folyamán a klasszikus apnea edzésmódszereit átültetjük szárazföldi felhasználásra, beépítjük az alap képességfejlesztésbe, a speciális sportági gyakorlatokba, valamint személyre szabott versenyfelkészülési gyakorlatokat állítunk össze.

Módszer

modszer-page

PRS9 Personal Respiration Support
Egyéni Légzésoptimalizálási Háttértámogatás

A módszert 2014 januárja óta alkalmazzuk sikeresen több sportágban. Sikerült elérni a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását, így a célunk nem kisebb, mint hozzájárulni a Riói Olimpia magyar sikereihez.

Cél

Edzőképzésen keresztül minél több olimpikonnál elérni a módszer elsajátítása által jelentkező teljesítményfokozó hatást.

a módszer

Lényege a fizikai és pszichológiai paraméterek javítása a légzés hatékonyságának fokozásán, a helyes légzéstechnikák készségszintű elsajátításán, a légzőizomzat fejlesztésén, illetve a felkészülésbe és a versenyzésbe épített, személyre és felhasználási területre szabott légzéstechnikák kialakításán keresztül.
Sportpszichológiai szempontból a cél a magas szintű koncentrációt igénylő tevékenység közben a teljes érzékelés elérése és fenntartása, ezáltal adva teret a dinamikus sztereotípiák legmagasabb szintű működésének. A légzőgyakorlatok alkalmazásával rásegítünk ezen folyamatok automatizált működésére, amely a formaidőzítés szempontjából kulcsfontosságú, lehetővé téve egy olyan mentális állapot elérését, ahol a legoptimálisabb energiafelhasználás párosul a technikák legpontosabb időzítésével. Meggyőződésünk, hogy módszerünk segítségével tudatosan, célzottan tudjuk elérni a „flow” állapotot.
Fenti technikák alkalmazása természetesen teljes mértékben specializált a tevékenység jellegének megfelelően. Másfajta felkészülési légzőgyakorlatra, produktív légzésre, regenerációs légzéstechnikára van szükség a ciklikus és az aciklikus sportágakban, az egyéb felhasználási területeken, illetve a személyes igények, paraméterek szempontjából is.

RÓLUNK

agh-csaba

ÁGH CSABA

Szabadtüdős merülő szakember, személyi edző. A szabadtüdős merülés módszereit többek között a 19-szeres apnea világbajnok, Umberto Pelizzari akadémiáján sajátította el. A PRS9 program keretein belül hozzájárult sok világklasszis sportoló kimagasló eredményéhez, nélkülözhetetlen érdemei vannak a szakmai háttér megteremtésében. Humánerőforrás-menedzser közgazdász
szakirányon.

csizmadia-zoltan

CSIZMADIA ZOLTÁN

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Testnevelési és Küzdősportok Tanszékének oktatója, testnevelő tanár, judo szakedző. Sportolóként többszörös európa-bajnoki és világkupa érmes, ötszörös felnőtt egyéni országos bajnok cselgáncsozó. A PRS9 program ötletgazdája, amely témából Phd értekezését írja a Pécsi Tudományegyetemen.

panczel-gabor

PÁNCZÉL GÁBOR

A KSI-SE vezetőedzője, többek között a világklasszis Joó Abigél és Tóth Krisztián mestere. Pályafutása 22 éve alatt több száz országos bajnoki és 15 európa-bajnoki aranyérmet szerzett versenyzőivel. Az országban elsőként vezette be a PRS9 programot, nélkülözhetetlen szerepe van annak kidolgozásában. Testnevelő tanár, judo szakedző, mesteredző.